8 februari 2024
Een veranderd patroon

Ik ben een groot fan van Japans grafisch ontwerp. Het ontwerp van mijn website is dan ook (niet toevallig) een referentie naar deze stijl: de website is minimalistisch, geometrisch and bevat natuurlijke elementen (de bladeren).

Dat ik gek ben op Japan kun je ook terugvinden in mijn project Zen garden websites. In dit project maak ik websites maak bestaand met slechts 1 HTML bestand en 1 CSS bestand. Ik volg daarin het Japanse streven naar ‘harmonieuze eenvoud’. Deze websites hebben geen webserver nodig en volgen toch het DRY principe.

Ook bevat mijn website een mascotte, iets dat typisch is voor Japanse bedrijven. Maar… Vandaag heb ik echter nog een nieuwe Japanse gimmick toegevoegd. Op het splash screen op de homepage vind je nu het Seigaiha patroon, dat symbool staat voor een vredige zee, stille kracht en geluk. Een leuke referentie naar het ‘surfen’ op het web.

Seigaiha pattern Seigaiha patroon

Ik heb dit patroon zelf gemaakt in SVG door middel van 5 cirkels gevuld met radial gradients. De code daarvoor is best elegant en vind je hieronder:

<svg xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 100 60">
  <defs>
  <radialGradient id="grad" cx="50%" cy="50%" r="50%" fx="50%" fy="50%">
   <stop offset="9%" stop-color="#2a2a2a" />
   <stop offset="10%" stop-color="#222" />
   <stop offset="19%" stop-color="#222" />
   <stop offset="20%" stop-color="#2a2a2a" />
   <stop offset="29%" stop-color="#2a2a2a" />
   <stop offset="30%" stop-color="#222" />
   <stop offset="39%" stop-color="#222" />
   <stop offset="40%" stop-color="#2a2a2a" />
   <stop offset="49%" stop-color="#2a2a2a" />
   <stop offset="50%" stop-color="#222" />
   <stop offset="59%" stop-color="#222" />
   <stop offset="60%" stop-color="#2a2a2a" />
   <stop offset="69%" stop-color="#2a2a2a" />
   <stop offset="70%" stop-color="#222" />
   <stop offset="79%" stop-color="#222" />
   <stop offset="80%" stop-color="#2a2a2a" />
   <stop offset="89%" stop-color="#2a2a2a" />
   <stop offset="90%" stop-color="#222" />
  </radialGradient>
 </defs>
 <circle fill="url(#grad)" cy="27" r="57" />
 <circle fill="url(#grad)" cx="100" cy="27" r="57" />
 <circle fill="url(#grad)" cx="50" cy="57" r="57" /> 
 <circle fill="url(#grad)" cy="87" r="57" />
 <circle fill="url(#grad)" cx="100" cy="87" r="57" />
</svg>

Naast dit letterlijke patroon is er ook in figuurlijke zin een nieuw patroon te ontdekken… en wel in de samenstelling van het organische verkeer van mijn website. Voorheen kwamen de bezoekers vooral uit de VS, Nederland en India (in die volgorde). Sinds een paar weken komt het verkeer voor 90% uit Japan!

Natuurlijk was ik benieuwd hoe dat kwam, dus heb ik gezocht in de lijst met ‘inbound links’. Daar vond ik op de 10e plek www.hatena.ne.jp. Deze website is van een internet bedrijf uit Japan (Hatena Co., Ltd.). Dit bedrijf runt onder andere de meest populaire bookmarking service in Japan, genaamd ‘Hatena Bookmark’ of ‘Hatebu’. Daar heeft mijn website kennelijk 40 inbound links op gescoord. Hierbij een voorbeeld van zo’n link.

Ik ben natuurlijk zeer vereerd door deze aandacht en ik wil mijn Japanse bezoekers in het bijzonder welkom heten op mijn website.

()  Joost van der Schee

volgende blog post volgende post vorige blog post vorige post Scroll naar boven