12 december 2019
Lettertypes vinden in een PDF

Wanneer een ontwerper artwork moet aanleveren, zeg ik altijd: ‘Doe maar een high resolution PDF, dus alsof je voor print aanlevert, maar dan in safe RGB (sRGB).’

Ik zal uitleggen waarom ik dat vraag en wat mijn bijbehorende work-flow is. Bij safe RGB is de kleurconversie van CMYK naar RGB al gedaan en kunnen er ook geen kleurprofielen meer actief zijn. Dit maakt dat de kleur uit de PDF exact dezelfde is als de hexwaarde voor het web en daar dus geen discussie meer over kan ontstaan. Daarnaast vraag ik om hoge resolutie, zodat ik hoge resolutie foto’s uit de pdf kan halen (rechtsklikken en opslaan). Het nadeel van deze hoge resolutie PDF is dat deze wat traag openen op mijn Linux machine, daarom maak ik er via GIMP (of screenshot) ook nog een afbeelding van. Tenslotte open ik de PDF in een vectorprogramma om erachter te komen welke lettertypes gebruikt worden (en om eventuele vectorafbeeldingen op te slaan).

Bij een recent project werkte dat laatste echter niet. Adobe Illustrator vond dat de file corrupt was en Inkscape wilde hem ook niet goed openen, dus wist ik niet wat het gebruikte lettertype was. Vreemd genoeg opende de file prima in een PDF reader en in GIMP, dus waar het probleem precies zat was niet duidelijk. Gelukkig vond ik online een goede tip. Type in de terminal:

strings /path/to/your/filename.pdf | grep FontName

Dat gaf me precies de informatie over de lettertypes die ik zocht. Een superfijne oplossing, waardoor ik voor de analyse van de lettertypes niet meer afhankelijk ben van de ondoorgrondbare grillen van eerdergenoemde vectorprogramma’s.

()  Joost van der Schee

volgende blog post volgende post vorige blog post vorige post Scroll naar boven